Poznejme Boží moc

Jedna záludná otázka pro poznaňského arcibiskupa

22. 5. 2016 14:30

Daniel Kaiser z Týdeníku Echo publikoval zajímavý a velmi podnětný rozhovor s poznaňským arcibiskupem a předsedou polské biskupské konference Stanislawem Gadeckim. Dával mu dosti záludné otázky, ale o to krásnější byly odpovědi.

"Není to v dnešním světě, kdy se i velká část katolíků rozvede, holá nutnost, aby se vaše Církev přizpůsobila životu a neodpírala tolika lidem přijímání?"
"Ovšemže i mezi katolíky je hodně rozvodů, nicméně společenské poměry přeci nemohou podkopat evangelium. Církev nemůže belhat za davem, dav musí následovat Církev, stejně jako nechodí pastýř za ovcemi, ale ovce mají následovat pastýře. To je Kristovo pravidlo. (!!!) My chápeme, že lidé jsou dnes slabší, že se častěji rozvádějí, protože je pro ně těžší přinášet oběti i v rodinném životě. Ovšem Kristus vypráví podobenství o zatoulané ovci. Úkolem Církve není smířit se s tím, že se ovce zaběhla, že si řekneme: Zaběhla se, ať zhyne, nashle. Ne, úkolem Církve je hledat tu ovci tak dlouho, až se najde, a rozhodně se jí nemstít za to, že selhala. Milosrdenství pro zbloudilé. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že není možné vytvářet dojem, jako by se nic nestalo tam, kde se něco stalo."

Nádherná odpověď na otázku, kterou si mnoho dnešních (i věřících) klade! ;)

Zdroj: RC Monitor, ročník XIII., číslo 10

Zobrazeno 567×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková